Devátý březen – den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince

TEREZÍN (26. února 2019) – V sobotu 9. března se veřejnosti představí rozšířená stálá expozice Centra studií genocid Terezín. Symbolicky v den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince, který je od loňského roku významným dnem českého kalendáře, bude zpřístupněn nový model koncentračního tábora Osvětim I (Auschwitz I) a otevřena expozice „Děvčata z pokoje 28“. Součástí programu bude i prezentace připravované knihy publicisty a novináře Františka Cingera „To byl Arnošt Lustig“.

Připomínková akce se koná pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Vondráčka.

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17.500 vězňů. Po vyklizení rodinného tábora bylo nacisty v noci na 9. března 1944 usmrceno 3791 (podle některých zdrojů 3792) vězňů rodinného tábora včetně žen a dětí, převážně československých Židů.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zařadila 9. březen jako připomínku vyhlazení terezínského rodinného tábora v Auschwitz II-Birkenau (česky „Osvětim-Březinka“) v dubnu 2017 z iniciativy poslance Robina Böhnische. Sněmovna zároveň přijala i usnesení, ve kterém odsoudila genocidu Arménů a další epizody genocidního násilí „kdekoli na Zemi“. Čeští poslanci se tak v dubnu roku 2017 připojili k demokratickým parlamentům světa a v duchu Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy se explicitně vymezili proti páchání zločinu genocidy.

(Podrobnější odůvodnění návrhu zákona najdete zde ve sněmovním tisku 1022.)

Letošní program připomínky památky obětí terezínského rodinného tábora bude zahájen ve 14 hodin ve výstavních prostorách Centra studií genocid. Od 16:30 se uskuteční pietní shromáždění k uctění památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora na místě bývalé železniční vlečky v hlavní terezínské pevnosti (na místě bývalé Bohušovické brány).

Model osvětimského kmenového tábora (Auschwitz I) je dílem pedagogů a studentů Smíchovské střední průmyslové školy v Praze a doplní fyzický model vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka (Auschwitz II), který byl zpřístupněn v prostorách Centra studií genocid Terezín 9. března loňského roku. Model je vytvořen na základě unikátního programu digitalizované Osvětimi, který je zároveň v Centru studií genocid přístupný ve virtuální realitě. Nový model v Terezíně představí ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík.

Stálá expozice „Děvčata z pokoje 28“ je součástí kulturně-vzdělávacího projektu, který vznikl v roce 2004 na základě autentických materiálů a vzpomínek židovských dívek, které byly nacisty umístěny v jednom z pokojů terezínského ghetta. Výstava prostřednictvím vzpomínek dívek a zápisků z deníků, doplněných kresbami a dobovými fotografiemi, podává jedinečný obraz každodenního života v ghettu, viděného očima dětí. Od letošního roku se výstava „Děvčata z pokoje 28“ stane součástí expozice Centra studií genocid Terezín. Otevření výstavy se zúčastní autorka projektu a stejnojmenné knihy Hannelore Brenner.

Kniha „To byl Arnošt Lustig“ je souborem autentických vzpomínek publicisty a novináře Františka Cingera. Po Lustigově návratu z amerického exilu s ním Cinger během takřka dvaceti let strávil mnoho společných dnů a nocí, včetně cest do koncentračního tábora Mauthausen, do Washingtonu, kde spisovatel a pedagog s rodinou bydlel a kde vyučoval. Doprovodil ho na pražský Nový židovský hřbitov, kde odpočívá jeho maminka a další předci. Také do míst mezi německým Klingenthalem a českými Kraslicemi, kde s kamarádem Jiřím Justicem utekli v dubnu 1945 z vlaku smrti směřujícího z pracovního tábora v Meuselwitzu u Výmaru do Dachau…

František Cinger v knize vystihuje jedinečnost osobnosti tvůrce, který vlastní literární i filmovou tvorbu zasvětil obětem šoa (zkázy) organizované na židovském národu německými nacisty. Kniha připravovaná v nakladatelství Eminent obsahuje i rozbor Lustigových děl od prvních povídek z konce 40. let, vznikajících v Izraeli, přes klasická díla Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Dita Saxová či oceňovaný román Krásné zelené oči.

Součástí dne památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince bude i diskusní panel k tématu připomínání holocaustu v současném světě. V panelu zasednou Hannelore Brenner, autorka výstavy „Děvčata z pokoje 28“, publicista a novinář František Cinger, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík, předseda občanského sdružení Magen (vydavatele Židovských listů) Tomáš Jelínek a ředitel Centra studií genocid Terezín Šimon Krbec.

PROGRAM 9. BŘEZNA 2019:

14:00 Přivítání pozvaných hostů v Centru studií genocid Terezín, Akademická 409

14:10 Otevření expozice modelu koncentračního tábora Osvětim I (Auschwitz I) za účasti ředitele Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblíka a studentů

14:30 Otevření stálé expozice „Děvčata z pokoje 28“ za účasti autorky výstavy Hannelore Brenner

15:00 Představení nové knihy Františka Cingera „To byl Arnošt Lustig“ a diskusní panel k tématu připomínání holocaustu

16:30 Uctění památky obětí terezínského rodinného tábora na místě bývalé železniční vlečky v místech bývalé Bohušovické brány)

Centrum studií genocid Terezín od roku 2017 realizuje vzdělávací a kulturně-sportovní programy v prostorách bývalého židovského ghetta v hlavní pevnosti města Terezín. K pravidelným aktivitám Centra patří kulturně-vzdělávací program Vlak Lustig a sportovně-vzdělávací akce pro mládež Memoriál terezínské fotbalové ligy. Partnerem Centra studií genocid je Město Terezín a sdružení Terezín – město změny. Centrum aktivně spolupracuje s předními výzkumníky oboru studií genocid v Evropě a ve světě. Multidisciplinární obor studií genocid je založen na srovnání různých případů genocidního násilí ve světových dějinách, mimo jiné genocidy Arménů, nacistické genocidy Židů, Romů a dalších evropských národů a skupin obyvatel, genocidy v Kambodži a Rwandě a dalších oblastech světa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.