Memoriál terezínské fotbalové ligy 2017 aneb Zaplať pánbůh za fotbal

 

První ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy se uskuteční tento víkend (16.-17. září) v prostorách hlavní pevnosti města Terezín. Cílem sportovně vzdělávacího projektu je seznámit generaci mladých sportovců a jejich rodinných příslušníků s historickými událostmi let 1939–1945.

Sportovní program bude zahrnovat fotbalový turnaj kategorie mladších žáků ve věku 12-13 let, který bude symbolickou připomínkou fotbalových soutěží, které v letech 1942-1944 hráli vězni terezínského ghetta.

Fotbal se v ghettu hrál již od roku 1942, v následujících dvou letech byla v Terezíně organizována nejvyšší ligová soutěž, divize, poháry a dokonce i turnaje v mládežnických kategoriích.

V katastrofálních podmínkách ghetta dokázala židovská samospráva pořádat zápasy a soutěže s přesně danými pravidly. Zápasy terezínských fotbalových soutěží se hrály převážně v Drážďanských, Hannoverských a Magdeburských kasárnách, mnohdy za účasti až několika tisíc diváků.

Fotbal v ghettu přinášel radost a zábavu. Jak napsal František Steiner v knize Fotbal pod žlutou hvězdou, fotbalové soutěže v ghettu však měly „ještě jiný dopad, jiné poslání a vlastnosti, které ten, kdo neprožil holokaust, sotva pochopí.“

Fotbal v Terezíně měl obrovský význam pro psychiku vězňů, dával alespoň na 2 x 35 minut zapomenout na trýznivý osud obyvatel ghetta a pro mnohé ze stovek hráčů byl i jakýmsi vnitřním vzdorem proti nacistické zvůli.

Většina hráčů terezínských fotbalových soutěží byla deportována na východ a zavražděna v nacistických vyhlazovacích táborech. Deportace vězňů z Terezína probíhaly postupně a významně se podepisovaly na změnách v kádrech jednotlivých fotbalových týmů, které musely být v důsledku toho spojovány v nové. Terezínská fotbalová liga je tak zároveň nezpochybnitelným důkazem o plánovaném, zamýšleném a detailně organizovaném vyvraždění židovského obyvatelstva v Evropě první poloviny čtyřicátých let 20. století.

Memoriál terezínské fotbalové ligy, který letos poprvé pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Městem Terezín, Sokolem Terezín a Ústeckým krajským fotbalovým svazem FAČR, je připomínkou síly fotbalu v dobách, kdy se nehrál pro slávu ani peníze, v dobách nacistického útlaku a likvidace židovského obyvatelstva v okupovaných evropských zemích.

Turnaje se zúčastní mladí fotbalisté a fotbalistky klubů TJ Dynamo Podlusky, SK Liběšice/Úštěk, SK Lukavec, SK Nusle, TJ Sokol Terezín a AFK Union Žižkov.

Program Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2017:

Sobota 16. září

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

8:45                       Zahájení turnaje

9:00 – 16:00       Turnaj mladších žáků – základní část

Dělostřelecká kasárna, Akademická 409, Terezín, nádvoří Vlaku Lustig a aula Vysoké školy aplikované psychologie

16:30 – 18:00     Vzdělávací program „Zaplať pánbůh za fotbal“ pro účastníky Memoriálu                                    terezínské fotbalové ligy; následuje pietní připomínka osudu fotbalistů                                      ghetta Terezín

Neděle 17. září

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

9:00 – 14:30       Turnaj mladších žáků – malé a velké finále

15:00 – 16:00     Slavnostní zakončení memoriálu a předávání cen

Memoriál se koná pod patronátem Zdeňka Svobody, osminásobného mistra nejvyšší domácí soutěže.

Záštitu na Memoriálem terezínské fotbalové ligy 2017 převzal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Hlavním partnerem Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2017 jsou České dráhy, a.s.

Partnery Memoriálu jsou Ústecký kraj, Česko-izraelská obchodní komora, společnost HET, vydavatelství Mladá fronta a Restaurace a pivnice U klokana.

Institucionálními partnery akce jsou Český klub fair play při ČOV, Výkonný výbor FAČR, Ústecký krajský fotbalový svaz FAČR, Okresní fotbalový svaz Litoměřice, Město Terezín, TJ Sokol Terezín, Smíchovská střední průmyslová škola a Židovská liberální unie.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.