Mezinárodní den připomínky a důstojnosti obětí zločinu genocidy

V pondělí 9. prosince se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskuteční veřejná debata k Mezinárodnímu dni připomínky a důstojnosti obětí zločinu genocidy, který každoročně vyhlašuje Organizace spojených národů (OSN). Debatu na téma „Jak zabránit genocidám v současném světě?“ pořádá Centrum studií genocid Terezín pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Diskusního panelu se zúčastní ředitelka UNICEF v ČR Pavla Gomba, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík, politolog a bezpečnostní expert Tomáš Šmíd a další hosté. Součástí programu bude i představení života a díla Karla Hansy, českého cestovatele a autora knihy Hrůzy východu z roku 1923. Hansa jako jeden z prvních publicistů na světě systematicky popsal arménskou genocidu spáchanou osmanskými Turky během první světové války. Hansovu odkazu se budou blíže věnovat Tigran Abramjan, arménský umělec žijící v ČR, a Anna Karapetyan, publicistka a editorka časopisu ORER.

Mezinárodní den připomínky a důstojnosti obětí zločinu genocidy odkazuje na přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním OSN 9. prosince 1948. Tato vůbec první lidskoprávní úmluva mezinárodního práva byla výsledkem dlouholetého úsilí polského právníka židovského původu Rafaela Lemkina a definuje genocidu jako zločin „spáchaný v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou.“

„Parlament je hlavním garantem demokratického právního řádu v České republice. Proto velmi oceňujeme možnost připomenout na půdě Poslanecké sněmovny historické i současné případy genocidních politik, které jsou založeny na absolutním popření důstojnosti a svobody celých skupin obyvatel,“ uvedl Šimon Krbec, ředitel pořádajícího Centra studií genocid Terezín.

Veřejná debata se koná od 14:00 v budově Poslanecké sněmovny, Sněmovní 176/4, Praha 1, v místnosti „Státní akta“.

Pro účast je nutná registrace na emailové adrese: simon.krbec@gmail.com.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.