Memoriál terezínské fotbalové ligy v budoucnu přivítá i kluby ze zahraniční

Již tři úspěšné ročníky má za sebou Memoriál terezínské fotbalové ligy – ojedinělá akce, která má za cíl přiblížit mladým lidem prostřednictvím sportovně-vzdělávacího programu historii holocaustu. Letošní ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy se uskutečnil na přelomu srpna a září díky podpoře hlavních partnerů společností ČD Telematika a ČEPRO. Partnery letošního Memoriálu byla státní organizace SŽDC a nakladatelství Eminent.

Memoriál je připomínkou fotbalových soutěží, které během druhé světové války hráli vězni terezínského ghetta. Mladí fotbalisté v kategorii starších žáků se stejně jako v předchozích letech kromě fotbalového turnaje zúčastnili i vzdělávacího programu Centra studií genocid.

Fotbal se v Terezíně hrál již od roku 1942, v následujících dvou letech byla židovskou samosprávou organizována nejvyšší ligová soutěž, divize, poháry a dokonce i turnaje v mládežnických kategoriích. Drtivá většina tehdejších hráčů zahynula v nacistických vyhlazovacích táborech.

Memoriál terezínské fotbalové ligy je symbolickým uctěním památky obětí holocaustu a v budoucích letech se rozšíří i o zahraniční fotbalové kluby ze zemí, které byly v historii postiženy tragickými epizodami genocidního násilí. Memoriál terezínské fotbalové ligy pořádá od roku 2017 Centrum studií genocid Terezín společně s Fotbalovou asociací ČR, Českým klubem fair play při ČOV a TJ Sokol Terezín.

Více o poslání turnaje a jeho budoucnosti se dozvíte v Rozhovoru Evy Stejskalové s výkonným ředitelem Centra studií genocid Terezín Šimonem Krbcem.  

Více o výsledcích letošního ročníku a individuálních oceněních se dozvíte ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.