Výstava „Holodomor a opětovná genocida“ do konce roku ve Wieserově domě

Až do 31. prosince 2023 je ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín k vidění výstava Holodomor a opětovná genocida. Výstava dokumentuje příčiny, průběh a důsledky hladomoru na Ukrajině v letech 1932-1933, který byl výsledkem stalinské genocidní politiky vůči ukrajinskému národu. Je doprovázena unikátním dobovým fotografickým a obrazovým materiálem. Výstava je pozoruhodná i tím, že jejím autorem je kyjevské Muzeum Holodomoru-Genocidy aktivně působící i v současných válečných podmínkách. Výstava představuje nejen vzpomínku na tragickou událost, ale také varování a příležitost k diskusi o významu mezinárodního práva a solidarity v kontextu aktuální situace, kdy stále probíhá ruská agrese na Ukrajině.

V měsíci září je výstava přístupná od pátku do neděle mezi 11:00 a 16:00. Pro skupiny včetně škol je možné domluvit zvláštní termín prohlídky i mimo otevírací dobu. Vstup na výstavu je zdarma.

Reportáž pořadu České televize Události ze zahájení výstavy můžete vidět ZDE.

Ve stálé expozici ve Wieserově domě je dále možné navštívit výstavy Trest za zločin beze jména mapující životní příběh polského právníka židovského původu Rafaela Lemkin a cestu k uznání genocidy jako zločinu podle mezinárodního práva, panelovou výstavu titulních stran zahraničních médií informujících v letech 1880-1923 o zločinech páchaných Osmanskou říší na křesťanských obyvatelích, nebo fotografické výstavy o Arnoštu Lustigovi a současném stavu terezínské pevnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.