Výstava „Děti ve válce“

Podle odhadů UNICEF žije v současné době až 230 miliónů dětí v oblastech válečných konfliktů. Tyto děti každodenně zažívají bombardování, jsou vyháněny z domovů, sexuálně zneužívány, jsou nucené bojovat jako dětští vojáci nebo jsou terčem genocidních politik. Mnohé z nich byly svědky trápení a umírání svých nejbližších. Smrt a strach se staly součástí jejich každodenního života. Zažily věci, které by neměl vidět dospělý člověk, natož malé dítě.

Posláním UNICEF je pomáhat dětem všude tam, kde je jejich situace nejtíživější, a zajistit jim to, co potřebují během válečného konfliktu k přežití: pitnou vodu, výživnou stravu, bezpečné přístřeší, léky a prostředky pro ošetření zranění.

Zajistit mír nedokáže žádná organizace na světě. Prostřednictvím vzdělání však dětem z nejchudších zemí světa můžeme dát šanci na lepší budoucnost a také zajistit, že až vyrostou, budou chtít ve své zemi zůstat a budou ji také lépe spravovat. Hned na druhém místě po záchraně dětských životů je proto prioritou UNICEF dostat všechny děti do školních lavic.

Výstava UNICEF „Děti ve válce“ prostřednictvím fotografií přibližuje příběhy konkrétních dětí, které v různých částech světa platí příliš vysokou cenu za rozhodnutí, která nemohou nijak ovlivnit. Z důvodu ochrany jejich identity byla jména dětí pozměněna.

Výstava fotografií UNICEF je v současné době umístěna ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách. Vzhledem ke koronavirovým opatřením vlády ČR, kdy jsou výstavní prostory uzavřeny, máte nyní díky podpoře společnosti ČEPRO možnost se seznámit alespoň z částí fotografií výstavy „Děti ve válce“ v komentovaném videu.


 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.