VÝROČÍ: Deset let od zahájení projektu Vlak Lustig

13. července 2012 se na nádraží Praha-Bubny uskutečnila „železniční“ premiéra divadelní hry Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Unikátní představení na motivy novely Arnošta Lustiga bylo součástí projektu Vlak Lustig, který v letech 2012 – 2016 navštívil železniční stanice 35 měst České republiky, Polska a Slovenska.

Vlak Lustig během svých cest navštívil nejen nádraží, odkud byli během druhé světové války Židé deportováni, ale i ghetta ve Varšavě, Lodži a Krakově. Dvakrát v letech 2012 a 2015 se odehrálo divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou na nádraží v polské Osvětimi. V roce 2015 Vlak Lustig se svým programem zastavil na nádraží v Bohušovicích nad Ohří, které do vybudování vlečky sloužilo během druhé světové války jako železniční stanice pro deportace do terezínského ghetta.

„Hlavní myšlenkou projektu Vlaku Lustig bylo uctít dílo a osobnost Arnošta Lustiga (21. 12. 1926 – 26. 2. 2011) a připomenout hrůzy holokaustu a nacistických transportů evropských Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Díky projektu Vlaku Lustig se veřejnost dozvěděla o zapomenutých místech naší moderní historie, například o deportačním nádraží v Praze-Bubnech, odkud byli odváženi pražští Židé do Bohušovic nad Ohří,“ říká k projektu Vlaku Lustig jeho autor Pavel Chalupa.

Příběh židovské dívky, která se vzbouřila nacistickým zrůdám přímo v plynové komoře v Osvětimi, zaznamenal celkem 90 repríz. Některá města Vlak Lustig navštívil několikrát, jen v Praze-Bubnech se odehrálo celkem 30 divadelních představení a desítky koncertů, výstav a přednášek pro veřejnost. Celkem do Prahy-Bubnů projekt Vlaku Lustig přivedl více než 10.000 diváků všech generací.

Vlak Lustig doprovázel i vzdělávací program, který se zaměřil nejen na holocaust, ale i na další případy genocidního násilí v dějinách lidstva. V roce 2013 Vlak Lustig například uvedl v českých a slovenských městech premiéru torza nejstaršího hraného filmu o genocidním násilí „Uchvácená Arménie“ z roku 1919. V sugestivním prostředí historických deportačních vagónů přednášeli mimo jiných švédský historik holocaustu Paul A. Levine, český publicista Stanislav Motl nebo brněnský politolog Miroslav Mareš.

Od roku 2017 je divadelní vagon trvale umístěn na nádvoří Dělostřeleckých kasáren v Terezíně, kde je součástí stálé expozice Centra studií genocid. „Vagon Vlaku Lustig slouží pro divadelní a hudební produkce, ale i umělecké instalace. Je připomínkou unikátního divadelně-vzdělávacího projektu, který navštívilo 35 tisíc českých, slovenských a polských diváků,“ říká k současnému využití divadelního vagonu Šimon Krbec z Centra studií genocid Terezín, který byl autorem vzdělávacího programu Vlaku Lustig.

Leták z první trasy Vlaku Lustig v roce 2012 po krajských městech ČR s osobami a obsazením naleznete zde: Programovy letak DL.

K historii projektu Vlaku Lustig Centrum studií genocid Terezín připravilo online fotografickou výstavu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.