Centrum studií genocid Terezín otevírá stálou expozici

TEREZÍN (27. února 2018) – V pátek 9. března se veřejnosti otevřou výstavní prostory Centra studií genocid Terezín. Symbolicky v den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince, který je od letošního roku významným dnem České republiky, budou zpřístupněny expozice k tématu genocidního násilí.

Součástí zahájení výstavní činnosti Centra studií genocid bude diskusní seminář se studenty, který povede profesor politologie a přední český odborník na problematiku extremismu Miroslav Mareš.

Centrum studií genocid Terezín od roku 2017 realizuje vzdělávací a kulturně-sportovní programy v prostorách bývalého židovského ghetta v hlavní pevnosti města Terezín. K pravidelným aktivitám Centra patří kulturně-vzdělávací program Vlak Lustig a sportovně-vzdělávací akce pro mládež Memoriál terezínské fotbalové ligy. Partnerem Centra studií genocid je Město Terezín, sdružení Terezín – město změny a společnost České dráhy, a.s.

Centrum aktivně spolupracuje s předními výzkumníky oboru studií genocid v Evropě a ve světě. Multidisciplinární obor studií genocid je založen na srovnání různých případů genocidního násilí ve světových dějinách, mimo jiné genocidy Arménů, nacistické genocidy Židů, Romů a dalších evropských národů a skupin obyvatel, genocidy v Kambodži a Rwandě a dalších oblastech světa.

Ve výstavních prostorách Dělostřeleckých kasáren (Akademická 409, Terezín) budou umístěny stálé a dočasné expozice Centra studií genocid Terezín, jejichž cílem bude upozornit na příčiny a důsledky genocidního jednání. Výstavní prostory budou zároveň sloužit pro vzdělávací aktivity určené školám i široké veřejnost.

Ve spolupráci se Smíchovskou střední průmyslovou školou budou v prvním pololetí roku 2018 zpřístupněny tyto expozice:

  • Příběh Vlaku Lustig 2012-2017: historie unikátního projektu ve fotografiích a artefaktech (stálá expozice Centra studií genocid Terezín)
  • Arnošt Lustig: výstava fotografií Petry Růžičkové, Petra Našice, Karla Cudlína a Pavla Chalupy
  • Virtuální prohlídka koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau: prohlídka modelu táborů Auschwitz I. a II. ve virtuální realitě (projekt Smíchovské střední průmyslové školy Praha 5)
  • Temná historie táborů Auschwitz-Birkenau: série 35 obrazů vygenerovaných z 3D modelu s popisem zobrazených míst (projekt Smíchovské střední průmyslové školy Praha 5)
  • Fyzický model tábora Auschwitz II. (Auschwitz-Birkenau): model o velikosti 3 x 3,5 metru vytvořený využitím 3D modelů zhotovených studenty Smíchovské střední průmyslové školy a vytištěných na 3D tiskárně
  • Jeruzalém – nedělitelný a věčný: výstava fotografií Robina Böhnische

Program otevření výstavních prostor 9. března 2018:

9:00 Seminář pro studenty, hlavní host prof. Miroslav Mareš, Masarykova univerzita v Brně – výstavní prostory Centra studií genocid Terezín, Akademická 409 (Dělostřelecká kasárna)

11:00 Přivítání pozvaných hostů a prohlídka prostor – výstavní prostory Centra studií genocid Terezín, Akademická 409 (Dělostřelecká kasárna)

12:00 Slavnostní zahájení výstavní činnosti s proslovy – výstavní prostory Centra studií genocid Terezín, Akademická 409 (Dělostřelecká kasárna)

13:00 Uctění památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince na místě bývalé železniční vlečky v hlavní terezínské pevnosti

Tisková zpráva ke stažení:

TZ_CSGT_Terezin_otevreni_expozice

CSGT_pozvanka_9_brezen

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.