V den památky obětí likvidace terezínského rodinného tábora byla rozšířena stálá expozice Centra studií genocid

V sobotu 9. března v Terezíně proběhla vzpomínková akce v rámci významného dne památky obětí likvidace rodinného tábora, ke které došlo přesně před 75 lety ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka.

Součástí programu bylo otevření nových částí stálé expozice Centra studií genocid Terezín, představení nové knihy „To byl Arnošt Lustig“ a diskusní panel na téma připomínání holocaustu v současném světě.

Součástí stálé expozice Centra studií genocid Terezín je nově výstava Děvčata z pokoje 28, která vznikla na základě autentických materiálů a vzpomínek židovských dívek umístěných v jednom z pokojů terezínského ghetta během druhé světové války. Výstava prostřednictvím vzpomínek dívek a zápisků z deníků, doplněných kresbami a dobovými fotografiemi, podává jedinečný obraz každodenního života v ghettu, viděného očima dětí. 

Vzpomínkového dne se zúčastnila autorka výstavy a stejnojmenné knihy Děvčata z pokoje 28 Hannelore Brenner (na snímku).

Ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík představil nový model tábora Osvětim I (tzv. kmenový tábor), který vznikl jako součást unikátního projektu digitalizované Osvětimi. Třetím autorem, který v sobotu zavítal do Terezína, byl publicista František Cinger. Jeho nová kniha „To byl Arnošt Lustig“ vyjde na přelomu března a dubna v nakladatelství EMINENT.

Akce byla zakončena pietním shromážděním na místě bývalé železniční vlečky, odkud byly z Terezína vypravovány transporty do vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka.

Nově jmenovaný velvyslanec Arménie v ČR Ashot Hovakimyan během programu zdůraznil důležitost připomínání památky obětí genocid a zmínil také 9. prosinec, který byl nedávno přijat Organizací spojených národů za Mezinárodní den důstojnosti obětí zločinu genocidy.

Programu se zúčastnily poslankyně Parlamentu ČR Hana Aulická Jírovcová, Taťána Malá, Marcela Melková a Monika Oborná, poslanec Jan Schiller, vydavatel židovských listů Tomáš Jelínek a další významní hosté, mimo jiné bývalý ministr obrany ČR a litoměřický senátor Alexandr Vondra.

Expozice Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách byla veřejnosti otevřena právě 9. března loňského roku a je jednou z aktivit, které podporují město Terezín ve snaze oživit historicky unikátní hlavní pevnost.

Více o likvidaci terezínského rodinného tábora ZDE

Více o přijetí devátého března za významný den ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.