Centrum studií genocid Terezín na nové adrese

Wieserův dům v Hlavní terezínské pevnosti je novým působištěm Centra studií genocid Terezín

V říjnu 2022 Výzkumné centrum archeologie zla převzalo prostory ve zrekonstruovaném Wieserově domě v Terezíně. Po pětiletém působení v Dělostřeleckých kasárnách se tak činnost Centra studií genocid a další aktivity přesouvají do unikátního paláce francouzského typu, který patří mezi nejvýznamnější památky Hlavní pevnosti Terezín.  

Palác nechal postavit v letech 1784 – 1788 Kašpar Wieser, hlavní dodavatel cihel pro stavbu terezínského pevnostního města. Nedlouho poté Wieser objekt prodal rakouské armádě, která zde zřídila důstojnické kasino (ubytování pro nejvyšší důstojníky posádky). To zde fungovalo až do konce devadesátých let 20. století.

Po odchodu Armády ČR z Terezína začal Wieserův dům chátrat. Opuštěný a zdevastovaný objekt se Městu Terezín podařilo zachránit z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj. Partnerem projektu rekonstrukce objektu a jeho udržitelnost je od roku 2016 Výzkumné centrum archeologie zla.

V prostorách Wieserova domu bude umístěno Centrum studií genocid nabízející vzdělávací programy pro základní, střední a vysoké školy, stálou expozici k historii i současnosti genocidního násilí ve světě a umělecké instalace. Wieserův dům nabídne celoroční kulturní program zaměřený na různé kultury, které byly v historii terčem genocidní politiky. Pracoviště virtuální reality umožní návštěvníkům Wieserova domu prohlídky digitalizovaných modelů míst spojených s masovým násilím. Smyslem aktivit je přispět k prevenci genocidního násilí a extremismu.

V současné době probíhá příprava a instalace expozic a dalších prostor včetně specializované knihovny, přednáškové místnosti a literárního klubu. V objektu Wieserova domu bude umístěna i Městská knihovna s kulturními programy organizovanými Městem Terezín, se kterým Výzkumné centrum archeologie zla úzce spolupracuje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.