Den lidských práv a prevence zločinu genocidy v Terezíně

V pondělí 10. prosince se v Centru studií genocid Terezín uskuteční „Den lidských práv a prevence zločinu genocidy“.

Komponovaný program bude věnován výročí 70 let od přijetí dvou významných dokumentů Organizace spojených národů: Úmluvy o trestání a zabránění zločinu genocidy, přijaté Valným shromážděním 9. prosince 1948, a Všeobecné deklarace lidských práv, schválené o den později.  

Součástí Dne lidských práv a prevence zločinu genocidy bude přednáška arménského historika a velvyslance při úřadech OSN Dr. Armana J. Kirakossiana k tématu Úmluvy o trestání a zabránění zločinu genocidy a diskusní panel k otázkám účinnosti mezinárodního práva, lidských práv a prevence genocidy. 

Dr. Arman J. Kirakossian je arménský diplomat a profesor historie a mezinárodních vztahů . V současné době působí jako velvyslanec Arménie v Rakousku a při úřadech Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V letech 1999-2005 zastával post velvyslance Arménie v USA a působil též jako náměstek ministra zahraničí Arménie. Je autorem více než 120 odborných publikací, mimo jiné o roli britské a americké diplomacie a médií při referování o arménské genocidě. 

Diskusního panelu se zúčastní Jan Macháček, novinář a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost, Radko Sáblík, pedagog a ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a další hosté.

V prostorách Centra studií genocid bude také otevřena dočasná výstava mapující cestu k uznání genocidy jako zločinu podle mezinárodního práva.

Úmluva o trestání a zabránění zločinu genocidy byla výsledkem dlouholetého úsilí polského právníka židovského původu Rafaela Lemkina a definuje genocidu jako zločin „spáchaný v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou“. Vůbec poprvé v dějinách lidstva se tak masové násilí stalo zločinem podle mezinárodního práva.

„Den lidských práv a prevence zločinu genocidy“ se koná pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka a ve spolupráci s Velvyslanectvím Arménie v České republice.

Vstup na akci je zdarma. Program začíná v pondělí 10. prosince v 15:00 v Centru studií genocid Terezín, Akademická 409 (Dělostřelecká kasárna). .

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.