POZVÁNKA: Seminář k definici holocaustu a dalších genocid v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Jaké jsou právní aspekty genocidy a jak je definováno masové násilí a vyvražďování? Je možné v rámci připomínání dějin holocaustu oddělovat Židy a Romy? Jaké jsou hranice svobody projevu a zpochybňování holocaustu, arménské genocidy a dalších případů masového násilí?

Tyto otázky budou diskutovány v rámci semináře „Právní a vědecká definice masového násilí“, který se uskuteční v úterý 29. června 2021 od 13:00 v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Praha 1 – Malá Strana, Sněmovní 1 (zasedací místnost č. 205). Seminář se koná pod záštitou předsedkyně petičního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a Zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva prof. JUDr. Heleny Válkové, CSc.

Smyslem semináře je představit, vysvětlit a diskutovat právní a odborný rámec pro připomínání historie masového násilí, zejména z hlediska používání právních a vědeckých definic ve veřejném prostoru.

Hlavním programem semináře bude diskusní panel, ve kterém vystoupí představitelé odborného zkoumání extremismu a historie genocid: prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, PhD., politolog Masarykovy univerzity v Brně, Anna Hájková, PhD., historička holocaustu z University of Warwick ve Velké Británii a autorka studie The Last Ghetto o historii terezínského tranzitního tábora, PhDr. Jana Horváthová, historička a ředitelka Muzea romské kultury a Mgr. Marek Jandák, historik arménské genocidy Univerzity Karlovy v Praze.

Organizátorem a moderátorem diskusního panelu je Centrum studií genocid Terezín, které usiluje o prosazení studia a výuky o příčinách, původu a důsledcích genocidního násilí a masového vyvražďování ve světových dějinách. Centrum v roce 2017 aktivně podpořilo iniciativu poslance Robina Böhnische, jejímž výsledkem bylo přijetí usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR odsuzující „zločiny proti lidskosti prováděné nacisty v letech 2. světové války na židovském, romském a slovanském obyvatelstvu ovládnutých území, genocidu Arménů a dalších národnostních a náboženských menšin na území Osmanské říše v období 1. světové války, jakož i další genocidní násilí kdekoli na Zemi.“

Seminář reaguje na zpochybňování základních konceptů týkajících se událostí masového a genocidního násilí 20. století v českých médiích, na půdě univerzit i v politickém a diplomatickém prostředí v ČR.  „Spory o definice jsou svým způsobem nikdy nekončícím procesem, který odráží pokrok v bádání vědních oborů, míru poznání, ale i politické a občanské postoje. Tyto spory by nicméně neměly vést ke snižování důstojnosti obětí, přispívat ke zpochybňování historických událostí a k vyčleňování etnických, náboženských či jiných skupin z připomínání historie,“ uvedl ke smyslu semináře výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín Šimon Krbec.

Seminář „Právní a vědecká definice masového násilí“ je otevřen veřejnosti. Více k jeho programu, tématům diskusního panelu a registraci naleznete zde: Program_seminar_PSPCR_29062021.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.