Výstava v Terezíně přiblíží události holocaustu na území bývalého Sovětského svazu

V pátek 22. června bude ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín zahájena výstava „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“. Výstava Ruského centra pro vzdělávání a výzkum holocaustu bude veřejnosti přístupná do 10. září.

Výstava prezentuje unikátní fotografie, dokumenty a kresby o událostech holocaustu na území bývalého Sovětského svazu, které pocházejí převážně z ruských bezpečnostních a státních archivů.

Terezín je jedním z řady měst světa, kde bude výstava „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“ otevřena. V lednu letošního roku byla například umístěna v budově Organizace spojených národů v New Yorku.

Slavnostní zahájení se symbolicky uskuteční v den, kdy v roce 1941 nacistické Německo napadlo Sovětský svaz. Bezprostředně po německé invazi bylo na okupovaných územích zahájeno masové vyvražďování Židů, včetně žen, dětí a starších obyvatel. Během prvních týdnů války nacisté a jejich kolaboranti spáchali desítky pogromů. Nejméně 2 700 000 lidí bylo zastřeleno, upáleno, pohřbeno zaživa, utopeno v řekách a bažinách nebo pověšeno. Počet zavražděných sovětských Židů tvoří téměř polovinu z celkového počtu obětí holocaustu.

Symbolem genocidy Židů na území Sovětského svazu se stal masakr v rokli Babi Jar na předměstí Kyjeva, kde během pouhých dvou dnů v září roku 1941 nacisté povraždili na 34 000 Židů.

Výstava „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“ se blíže věnuje i tématu záchrany sovětských a evropských Židů, osvobození Osvětimi a dalších nacistických vyhlazovacích táborů včetně působení sovětských lékařů, kteří zachránili tisíce vězňů koncentračních táborů a ghett v Evropě.

Součástí programu zahájení výstavy bude i přednáška ředitele výzkumných a vzdělávacích programů Centra studií genocid Terezín Paula A. Levina a divadelní představení Docela Velkého divadla Litvínov „Klára 3847 – příliš mnoho hvězd“.

Inscenovaný dokument podle skutečného příběhu Kláry Brodyové, která byla během druhé světové války vězněna v koncentračním táboře Osvětim, bude uveden v divadelním vagóně Vlaku Lustig na nádvoří Dělostřeleckých kasáren v Terezíně.

Zahájení výstavy je otevřeno široké veřejnosti.

Program zahájení výstavy:

13:00 Přednáška historika Paula A. Levina k událostem holocaustu na okupovaných územích bývalého Sovětského svazu (v anglickém jazyce s tlumočením do češtiny)

14:00 Slavnostní zahájení výstavy „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“

15:00 Divadelní představení ve vagonu Vlaku Lustig: „Klára 3847 – příliš mnoho hvězd“ (v českém jazyce)

Akce se uskuteční ve výstavních prostorách Centra studií genocid a na nádvoří Dělostřeleckých kasáren v Terezíně, ul. Akademická 409. Rezervace míst na: rezervace@studiagenocid.cz. Na akci se nevybírá vstupné. Výstava je dostupná v českém a anglickém jazyce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.