Panelová diskuse na Právnické fakultě Univerzity Karlovy

A3-for_mailingV úterý 10. března 2015 od 18 hodin se na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uskuteční panelová diskuse na téma Zločin genocidia – právní a politické aspekty. Akce se koná u příležitosti připomenutí 100 let od genocidy Arménů během první světové války.

Akci pořádá Evropské sdružení studentů práva (ELSA Praha) ve spolupráci s Právnickou fakultou UK a Výzkumným centrem archeologie zla.

Hlavním hostem bude německý profesor Mihran Dabag, který se ve svém příspěvku Jsou genocidy porovnatelné? zaměří mimo jiné na téma popírání genocidy a z toho plynoucích důsledků. Profesor Dabag je zakladatelem a vedoucím Institutu pro výzkum genocid při univerzitě v Bochumi (Německo) a editorem Zeitschrift für Genozidforschung (Časopis pro výzkum genocidy).

Z Arménie budou na Právnické fakultě diskutovat Eduard Sharmazanov, místopředseda Národního shromáždění Arménské republiky a Vladimir Vardanyan, vedoucí oddělení mezinárodních smluv Ústavního soudu Arménské republiky.

Eduard Sharmazanov objasní postoje Arménie k otázce genocidy a politických a hospodářských vztahů se sousedním Tureckem. Vladimir Vardanyan se zaměří na otázky související s Úmluvou o potlačování a trestání zločinu genocidia a stíháním a prevencí tohoto zločinu.

Českou republiku bude v diskusi zastupovat Šimon Krbec z Evangelické teologické fakulty UK. V příspěvku Zákon genocidy: motivy a příčiny zločinu všech zločinů se bude věnovat otázce příčin a původu genocidního násilí v perspektivě interdisciplinární srovnávací vědy.

Průběžné informace o akci sledujte na: https://www.facebook.com/events/797167887038448/

V roce 2015 si civilizovaný svět připomíná 100. výročí masového vyvraždění 1,5 milionu Arménů v osmanském Turecku během let 1915 až 1918. Jedna z nejtragičtějších událostí v dějinách lidstva začala v dubnu 1915 likvidací vůdců arménské komunity. V noci z 23. na 24. dubna 1915 byli zatčeni nejvýznamnější představitelé Arménů žijících na území Osmanské říše.

24. duben je památným dnem arménské genocidy.

V České republice se v rámci připomenutí 100 let genocidy uskuteční řada vzdělávacích a kulturních akcí.

Program akce Zločin genocidia – právní a politické aspekty:

18:00 Jsou genocidy porovnatelné? Základy strukturální analýzy genocid

Prof. Dr. phil. Mihran Dabag, Institut für Diaspora- und Genozidforschungm, Ruhr-Universität Bochum, Německo

18:30 Arménie a otázka genocidy

Eduard Sharmazanov, místopředseda Národního shromáždění Arménské republiky a předseda skupiny arménsko-českého přátelství

19:00 Genocida: zločin podle mezinárodního práva

Dr. Vladimir Vardanyan, vedoucí oddělení mezinárodních smluv Ústavního soudu Arménské republiky

19:30 Zákon genocidy: motivy a příčiny zločinu všech zločinů

Mgr. Šimon Krbec, katedra religionistiky Evangelické teologické fakulty UK a Výzkumné centrum archeologie zla

Simultánní tlumočení a malé občerstvení zajištěno. Vstup na akci je zdarma.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.