Cenu Revolver Revue dostane básník a hudebník Pavel Zajíček

Pavel Zajíček a DG 307

Pavel Zajíček a DG 307

Cenu Revolver Revue za rok 2013 získá básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček, jeden z nejznámějších představitelů českého undergroundu. Cena mu bude předána na večeru Revolver Revue spojeném s koncertem v pátek 6. června v klubu Podnik v bývalé budově Elektrických podniků v Holešovicích.

Třiašedesátiletý Zajíček je klíčovou postavou československého undergroundu. S Hlavsou, jinak též kapelníkem The Plastic People Of The Universe, založil roku 1973 experimentální hudební formaci DG 307. Jejich autentická tvorba byla syrová a neučesaná. Velkou měrou k tomu přispívaly právě Zajíčkovy básnické texty.

V 70. letech prošel řadou dělnických profesí, v roce 1976 byl odsouzen v procesu s českým undergroundem a strávil rok ve vězení. Po propuštění podepsal Chartu 77 a pokračoval v tvorbě pro DG 307. Osmdesátá léta prožil v emigraci ve Švédsku a Spojených státech, natrvalo se do Čech vrátil v roce 1995.

V 90. letech vydal Zajíček s DG 307 alba Uměle ochuceno a Kniha psaná Chaosem. Jeho texty pro kapelu vyšly knižně, stejně jako sbírka poezie Kniha měst. K zatím posledním Zajíčkovým publikačním počinům patří knihy Pohádka se špatným koncem a Všechno je úplně jinak…

V roce 2012 Zajíček spolu s DG 307 zkomponoval poeticko-hudební kompozici ŽIVOTY? NEBO BLUDNÉ KRUHY? Báseň v pěti obrazech Zajíček složil u příležitosti konání   konference Mountains of Moses, vůbec první konference v oboru studia genocid v České republice.

Revolver Revue začala v roce 1985 samizdatově vydávat mladší undergroundová generace. Obsáhlá publikace je vždy výpravnou revue věnovanou literatuře a výtvarnému umění v širších společenských souvislostech.

S využitím ČTK

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.