Aurora Mardiganian a John Rabe na festivalu v Trutnově

Výzkumné centrum archeologie zla uvede dva hrané filmy o tématu genocidního násilí na trutnovské části festivalu Devět bran, která se koná ve dnech 8.-12. listopadu 2012.

V sobotu 10.11. od 15 hodin promítneme film Floriana Gallenbergera John Rabe – Ctihodný občan Třetí říše o jedné z nejpozoruhodnějších událostí záchrany lidských životů před masovou likvidací – nankingské bezpečnostní zóně, vytvořené v roce 1937 v tehdejším hlavním městě Číny německým podnikatelem Johnem Rabem.

V neděli 11.11. od 17 hodin je pro diváky připraveno promítání dochované zkrácené verze prvního hraného filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie Ravished Armenia. Po promítání filmu bude následovat přednáška věnovaná příběhu Aurory Mardiganian očité svědkyně genocidy Arménů v Osmanské říši během první světové války. Více o tématu zde.

Sobota 10. listopadu 2012, 15:00 hod.
Evangelická fara
Hraný film
John Rabe – Ctihodný občan Třetí Říše
režie: Florian Gallenberger
Francie, Čína, Německo, 2009, 129 minut
Film o jedné z nejpozoruhodnějších událostí záchrany lidských životů před masovou likvidací – nankingské bezpečnostní zóně, vytvořené v roce 1937 v tehdejším hlavním městě Číny německým podnikatelem Johnem Rabem. Německý film roku 2009.

Neděle 11. listopadu 2012, 17:00 hod.
Evangelická fara
Hraný film, spojeno s přednáškou
Ravished Armenia – Uchvácená Arménie
Režie: Oscar Apfel
USA, 1919, 24 minut, následuje přednáška s diskusí
Dochovaná zkrácená verze prvního hraného filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie, který byl v roce 1919 natočen v Hollywoodu podle vzpomínek očité svědkyně genocidy Arménů v Osmanské říši Aurory Mardiganian. Ztracený film objevený po osmdesáti letech.

Vstup na všechny akce festivalu Devět bran je volný.
Informace o dalších akcích trutnovské části festivalu devět bran naleznete na www.9bran.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.