Velký den české demokracie: poslanecká sněmovna přijala usnesení k arménské genocidě a zařadila 9. březen mezi významné dny

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dnes rozšířila seznam významných dnů českého kalendáře. Nově schválila 18. červen Dnem hrdinů druhého odboje a 9. březen jako připomínku vyhlazení terezínského rodinného tábora v Auschwitz II-Birkenau (česky „Osvětim-Březinka“).

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17.500 vězňů. Po vyklizení rodinného tábora bylo nacisty v noci na 9. března 1944 usmrceno všech 3791 (podle některých zdrojů 3792) tehdejších terezínských vězňů včetně žen a dětí, převážně československých Židů.

Podrobnější odůvodnění návrhu zákona najdete zde ve sněmovním tisku 1022.

Sněmovna dnes přijala i usnesení, ve kterém odsoudila genocidu Arménů a další epizody genocidního násilí „kdekoli na Zemi“. Čeští poslanci se tak připojili k demokratickým parlamentům světa a v duchu Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy se explicitně vymezili proti páchání zločinu genocidy.

Usnesení má toto přesné znění:

„Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odsuzuje zločiny proti lidskosti prováděné nacisty v letech 2. světové války na židovském, romském a slovanském obyvatelstvu ovládnutých území, genocidu Arménů a dalších národnostních a náboženských menšin na území Osmanské říše v období 1. světové války, jakož i další genocidní násilí kdekoli na Zemi, a vyzývá mezinárodní společenství k účinné prevenci porušování lidských a občanských práv ve světě a k řešení sporů mírovými prostředky.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.