Centrum studií genocid zahájilo svou činnost v Terezíně

Terezín (20. dubna 2017) – Symbolickou pokládkou železniční koleje Vlaku Lustig v prostorách nádvoří Dělostřeleckých kasáren zahájilo svou činnost Centrum studií genocid Terezín.

Pokládku provedli specialisté ze státního podniku Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Ve čtvrtek 27. dubna 2017 bude na kolej nádvoří Dělostřeleckých kasáren umístěn divadelní vagón unikátního projektu Vlaku Lustig. Přesun vagónu do Terezína proběhne od 7:00 z nádraží Bohušovice nad Ohří. Technickou podporu přesunu zabezpečují České dráhy, a.s. a společnost ČD Cargo, a.s.

V úterý 9. května 2017 od 16:00 hodin se Centrum studií genocid Terezín otevře veřejnosti. V rámci slavnostního zahájení činnosti Centra budou na programu výstavy, filmové projekce a přednášky. Od 20:00 hodin bude připraveno hudebně dramatické pásmo prezentující kultury vybraných zemí, které se v minulosti staly terčem genocidního násilí.

„Cílem Centra studií genocid je poskytnout české veřejnosti informační a znalostní zdroje o příčinách, původu a důsledcích genocidního násilí a způsobech, jak může být jeho výskyt v budoucnu rozpoznán a zastaven prostřednictvím politické a občanské činnosti,“ říká Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid.

Centrum bude v letech 2017-2020 realizovat vzdělávací, informační a kulturně-sportovní programy v prostorách bývalého židovského ghetta v tzv. hlavní pevnosti města Terezín. Partnerem Centra je Město Terezín a sdružení Terezín – město změny.

Centrum studií genocid (do letošního roku Výzkumné centrum archeologie zla) aktivně spolupracuje s předními výzkumníky oboru studií genocid v Evropě a ve světě. Multidisciplinární obor studií genocid je založen na komparaci (srovnání) různých případů genocidního násilí ve světových dějinách (např. masové likvidace původních obyvatel Ameriky a Austrálie, genocidy Arménů, nacistické genocidy Židů, Romů a dalších evropských národů a skupin obyvatel, genocidy v Kambodži a Rwandě a dalších oblastech světa).

V současnosti ve světě aktivně působí několik desítek specializovaných výzkumných center pro studium genocid. Komunitu vědců reprezentuje např. International Association of Genocide Scholars, založená v roce 1994.

O aktivitách Centra studií genocid Terezín v měsících červnu a červenci vás budeme v nejbližších týdnech informovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.