Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny odsoudil popírání arménské genocidy

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na dnešním zasedání odsoudil relativizování a popírání genocidy Arménů v Osmanské říši.

U příležitosti 100. výročí genocidy Arménů v Osmanské říši, které civilizovaný svět vzpomene 24. dubna 2015, výbor přijal usnesení, ve kterém vyjádřil „soustrast a sympatie arménskému lidu“ a připomněl „nedostatečnou reakci tehdejšího mezinárodního společenství, jež umožnila rozvinout represe vůči příslušníkům národnostních a náboženských menšin do dosud nevídaných rozměrů a předznamenala podobné tragické události ve 20. století včetně šoa“.

Výbor též vyzval mezinárodní společenství k účinné prevenci zločinů proti lidskosti kdekoliv na světě a k řešení sporů mírovými prostředky.

Usnesení číslo 76 se opírá o „dostupná fakta, jakožto i svědectví podané českým cestovatelem Karlem Hansou, s přihlédnutím k rozhodnutí Evropského parlamentu, parlamentů a dalších zákonodárných a exekutivních těles Uruguaye, Kanady, Francie, Švédska, Litvy, Polska, Itálie, Řecka, Kypru, Argentiny, Ruska, Venezuely, Slovenska, Vatikánu a dalších.“

Výbor se dále odvolává na Rezoluci III. Valného shromáždění OSN číslo 260 ze dne 9. prosince 1948, známou také jako Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia, která byla v Československé republice publikována jako Vyhláška ministra zahraničních věcí dne 28. dubna 1955 pod číslem 32/1955 Sb.

Text Usnesení číslo 76 naleznete zde: Usneseni_76

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.